Witam odnośnie r134a czy jest jeszcze szansa żeby dostać czynnik poniżej 550 za butlę .muszę kupić większą ilość a czekanie chyba nic nie zmieni.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
R134a
99 Odpowiedzi, 77130 Wyświetleń
Mino napisał(a):Witam odnośnie r134a czy jest jeszcze szansa żeby dostać czynnik poniżej 550 za butlę .muszę kupić większą ilość a czekanie chyba nic nie zmieni. Dzisiaj sprawdzałem w Inter Carsie 1080 bez butli :o :o w lipcu płaciłem 605 i niestety ma jeszcze podrożeć. No nic klient będzie musiał zapłacić. Powiedzcie mi jak teraz liczycie sobie za obsługę ( przy takich cenach czynnika) bo szlak mnie trafia jak widzę gościa który robi za 99zł jeszcze z ozonowaniem
W Inter-Teamie jest po 600 bez butli
No to ładnie, właśnie napisałem emaila do mojego sprzedawcy. Jutro popytam w Niemczech jak tam sytuacja.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-10-25, 18:47:55 przez Whisky.)
Od Lipca minimum 40% drożej
W Europie ceny zbliżone do Polskich. Oczywiście z pewnych źródeł. Można mniejsze ceny uzyskać Słowacja lub Chorwacja ale pewność że to prawidłowy czynnik oceniam 50/50.
Whisky w linku informacja z czerwca więc chodziło o lipiec tego roku. Niezaprzeczalnym faktem jest że od 2018 znowu czynniki polecą w górę. Co do 134 trzeba się przygotować że w przyszłym roku zrówna się cenowo z 1234yf.
Witam u mnie filia euromaster czy jest czynnik czy nie liczyło w sezonie 100 zł to jakieś przegięcie.mam nadzieję że ceny czynnika się zrównają bo z tego co piszecie to jest straszna rozbieżność i to odbije się na cenie usługi.jesli ktoś ma zapasy r 134 a może zaniżyć cenę i zagrać innym na nosie a klienci będą jeździc i szukać kto zrobi taniej o 10 zł????.będzie zamieszanie na początku sezonu 2018
Nikt mądry nie inwestuje kasy, i to nie małej na zapasy czynnika, aby potem sprzedawać go za grosze. Te pateraki, obudzą się w maju i zobaczą jak robić serwis za 49 zł. Po prostu odpadną, bo problemem dla nich będzie zakup 1 butli. Konkurencje mogą robić duże warsztaty, które z założenia nie chcą zarabiać na serwisie klimatyzacji, a ściągnąć Klientów do napraw mechanicznych, mając czas w czasie serwisu na przegląd auta i wymyślenie koniecznych napraw i od razu chcą zapisać w kolejkę, tak mi to wytłumaczył Klient,który pojechał do serwisu z Grupona za psie pieniądze, zrobili z tego co go przepytałem w porządku, ale w aucie wynaleźli mu parę poważnych napraw i zaraz chcieli ustalić termin. Wylgał się , że jest współwłaścicielem i musi to skonsultować. Dumpingowy serwis służy im do zapewnienia roboty dla 6 stanowisk robocztch.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-10-26, 07:16:17 przez obser.)
Następna sprawa można się spodziewać propanu.
U mnie cena wygląda tak
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-10-26, 08:57:45 przez Whisky.)
R134a - 67,62 netto/kg 12,7 - 858,774 netto/butla Cena zakupu 1 056,29 Firma dla mnie wcześniej oferowała dużo taniej niż taki InterCars a teraz różnica 100zł :/ przy 1000zł wydaje się niczym. Ja się cieszę że nie byłem frajerem gdy był jeszcze w cenie 320zł i kasowałem jak się powinno. edit: w innej firmie znalazłem za 690brutto plus kaucja. Chyba kupię parę butli.
Dziś jeszcze znalazłem ostatnie 2 sztuki po 585zl brutto. Leżą i czekają na sezon
Witam ja wyrwałem 20 szt po 580 brutto w Inter teamie i z tego co się dowiedziałem to chyba koniec w tej cenie.teraz pozostało czekać ????
Najbardziej boli kaucja za butlę ale przy tym tempie wzrostu cen to dobra lokata????
Najbardziej boli kaucja za butlę ale przy tym tempie wzrostu cen to dobra lokata????
Najbardziej boli kaucja za butlę ale przy tym tempie wzrostu cen to dobra lokata
Ciekawy jestem jakie będą ceny za serwis?
Ja już przepompowalem do moich butli. Jutro jadę po kaucje.
Dzisiaj dostałem informację od jednego ze znajomych dość mocno siedzących w tym temacie. Nie chciał bym rzucać konkretnymi cenami bo do końca nie wiadomo ile, ale szacowany koszt który mi przedstawił zwala z nóg. Ogólnie ceny mają iść ostro w górę po nowym roku. Zastanawiam się tylko skąd taka drastyczna podwyżka!!!??? :/ :/ :/
Masz dwa czynniki 134a i 1234yf.
Pierwszy za chwilę będzie kosztował 75 zł za kg drugi kosztuje 418 za kg. W przyszłym roku ma dojść do tego że ich ceny będą zbliżone. Oczywiście wróżenie z fusów na jakiej stopie się spotkają. Osobiście uważam że w granicach 200 zł za kg - ale zaznaczam to moje przypuszczenia. A no i jeszcze o jednym trzeba wspomnieć. W Unii pracują nad opłatą ekologiczną do czynników chłodniczych. ( np. dla 404a szacowane jest ok 30 euro do kg )
A co Kloedzy powiecie o czynnikach sprowadzanych w butlach jednorazowych? Niby nie wolno. Ale cena kusząca.. Stosowałem z powodzeniem takie same kiedyś i nie było żadnych z nimi problemu. Piszę, bo jakoś trzeba się bronić, bo jak jeszcze ceny poszybują, to będzie kłopot z negocjacjami z Klientami. Oni sobie sprawy nie zdają z przepisami i polityką prowadzoną przez UE.
A może po prostu wycenić porządnie robotę i nie kombinować ?
Jeżeli cena pójdzie do góry u wszystkich to o jakim problemie w negocjacjach z klientem mówisz ?
Zrobił się ostatnio negocjacyjny rynek. Ludzie obdzwaniają inne serwisy, chcą robić u mnie, ale też chcieliby abym się trochę przybliżył do innych. Dla stałych Klientów warto to zrobić, aby ich nie stracić. Ale niedługo będzie trzeba główkować, bo czynnik stanie się cenotwórczy. Mi się wydaje, wbrew twierdzeniu @Mino, że nie ważne za ile czynnik kupiłem,ważne ile kosztuje w chwili usługi, więc ceny u tych najtańszych muszą poszybować mocno. Skończą się oferty 69,90 "do pełna".
Wszystko zależy od warsztatu jak ja kasowałem 130 za napełnienie od zera konkurencja napełniała za 80 zł koleś .policjantowi z drogówki przestawałem króćce od kondensera bo kupił skraplacz nie z tego rocznika.zapytal czy napełnienie mu za 80 .pojechał oczywiście do konkurencji która by utrzymac się na rynku robi takie numery.Znam ten rynek siedzę w tym 16 lat.
Dlatego kupiłem sporo gazu w dobrej cenie bo na początku sezonu może być zawirowanie z cena.Nie chciałbym zapłacić gapowego.
Najbardziej boli to że inwestuje w warsztat maszyny do obsługi mam zawsze z górnej półki a konkurencja robi na starych klamotach a klient sugeruje się często kosztem usługi .
Ja od 4 lat niezmiennie 100 + 10 zł za każde 100g, ew. -10% z programu "Karta Mieszkańca Naszego Miasta"
Co zrobicie jak cena R134a spadnie do tej przed podwyżkami? Parę lat temu był taki okres że ceny czynników szybowały mocno w górę i za jakiś czas się uspokoiło.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY