Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprzedaż agregatu za granicę, a f-gazy

3 Odpowiedzi, 19027 Wyświetleń

nickolodeon

2019-10-07, 12:34:05
Nowy użytkownik
Witam forumowiczów !

Mam pytanie dosyć ważne dla mnie pytanie.

Zajmuję się dostawami materiałów na budowy we Francji. W zeszłym tygodniu klient zapytał się czy mogę dostarczyć agregaty wody lodowej (małej mocy - 30kW) na obiekt we Francji.

Myślałem o tym, aby zakupić urządzenia z Polskiej dystrybucji, sprzedać je klientowi (spółka zarejestrowana w UE) i wysłać do Francji , a klient w ramach podpisanej umowy serwisowej z firmą francuską (którą zweryfikowałem - posiada francuskie certyfikaty f-gaz) dokonałby montażu i następnie ta firma prowadziłaby serwis tych urządzeń.

Z tego co się dowiedziałem od producenta, kupując agregat celem odsprzedaży (udokumentowane fakturą) nie muszę posiadać f-gazów, jednak nie wiem co z wysyłką za granicę - czy muszę to gdzieś zgłosić, że nastąpiła taka wysyłka (wszystko udokumentowane fakturami i listami przewozowymi) ? Czy muszę posiadać jakąś dodatkową dokumentację w tym celu ?

Z góry dziękuję za odpowiedź Smile

Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-10-07, 14:44:02 przez nickolodeon.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2019-10-08, 06:22:52
Top użytkownik
... masz nip unijny ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

nickolodeon

2019-10-08, 09:59:25
Nowy użytkownik
Oczywiście - od wielu lat handluje na terenie UE - głównie były to materiały budowlane, basenowe, ciepłownicze i gazowe - pierwszy raz trafił mi się temat klimatyzacyjny i zastanawiam się jak to "ugryźć" Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa