Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamrażarka Bastia chłodzi tylko do -9

9 Odpowiedzi, 13225 Wyświetleń

SuchyPawel

2022-02-09, 19:24:31
Nowy użytkownik
Witam wszystkich jestem mozna powiedziec jeszcze zielony w tej dziedzinie ale interesuję się nia od jakiegos czasu wiec wszystko przedemna ale prosze was o pomoc w diagnozie usterki.
Pacjent: BASTIA BANCO BAR
Usterka: chłodzi tylko do -9
Kompresor: embraco NEK2168GK
Opis: jakies 5-6 miesiecy temu byl wymieniony kompresor (jak dla mnie bez potrzeby) po wymianie kompresora bylo okey ale nie do końca, chlodzialrka dziala osiągała zadana temperature(-18°) ale kompresor byl bardzo gorący. Nadszedł czas rozmrażania, po zabiegu włączam i niestety chłodzi do -9° rurka kompresor-radiator bardzo goraca ciezko dotkac, rurka kompresor-zamrażarka zimna oszroniona.

Proszę o pomoc w diagnozie
Proszę także o wskazówki czlowiek sie zawsze uczy.
Dziekuje
  • Odpowiedz

coolmaker1

2022-02-10, 00:21:54
Zaawansowany użytkownik
Serwisant od wymiany potrzebny , jest chyba gwarancja na usługę?
  • Odpowiedz

czesio26

2022-02-10, 04:58:29
Użytkownik
Ulatnia sie gaz poprzez mikro nieszczelności w rurkach parownika-złomuj
  • Odpowiedz

SuchyPawel

2022-02-10, 12:33:07
Nowy użytkownik
Witam dziekuje za szybie odpowiedzi.
Co do gwarancji ta firma nas olała nie odbierają telefonów. Mowie dlaczego okazalo sie ze serwisant z szefem otworzyli taki sam biznes jak nasz wiec wiadomo o co chodzi. Dlatego sie pytam czy jest możliwość naprawy i jaki koszt.
Dodam jeszcze że pod czas diagnozy usterki (uszkodzony kompresor według serwisanta) nie stwierdził nic innego, jak dla mnie byl silnik wiatraka zatarty dzial ale malo wydajnie (wczoraj wymienilem) , drugi błąd jaki zrobił serwisant nie wymienił osuszacza. Dlatego pytam czy przyczyna jest nie wystarczająca ilość gazu w ukladzie, czy może być coś więcej np. Kompresor

Dzieki za odpowiedzi.
  • Odpowiedz

czesio26

2022-02-10, 15:19:40
Użytkownik
dopiero doczytałem"rurka powrotna oszroniona"-to oznaka,że masz freonu za dużo !!.Wezwij serwis i niech Ci albo upuszczą gazu i ustawia odpowiednie parowanie,albo próżnia i gaz według tabliczki znamionowej.
Sprężarka jest dobra.
  • Odpowiedz

czesio26

2022-02-10, 15:27:17
Użytkownik
Zakładam,że wentylator fufa a skraplacz czysty.....
  • Odpowiedz

SuchyPawel

2022-02-11, 13:36:47
Nowy użytkownik
Wiatrak dziala jak powinien na 100%, skraplacz czysty osobiscie czyszcze co miesiąc sprężonym powietrzem. Może polecicie coś do tego celu jakis srodek lub skuteczna metodę czyszczenia skraplaczy mam taki jeden co jest mocno zabity i nie idzie go przedmuchać. Chyba zadzwonie po kogos kto wymieni gaz i nabije ile powinno byc 1,7kg z tego co kojarzę.
Dzieki za pomoc. Napisze później co i jak
  • Odpowiedz

miezala5

2022-04-01, 11:51:19
Top użytkownik
1,7kg!!!!?
To zamrażarka czy komora Mroźnicza?
Bo już się pogubiłem!Smile)
  • Odpowiedz

SuchyPawel

2022-04-29, 14:31:28
Nowy użytkownik
Komora brzmi jak coś wielkiego. To jest unit 2m dlugi 1m wysoki. Jeszcze dokładnie sprawdzę ile tego gazu powinno być na tabliczce jest napisane R404a i napewno ponad 1kg, wydaję mi sie że 1.7kg na 99%. Muszę sprawdzić jeszcze raz. Powiedźcie mi jedno w tym momencie jest gaz w układzie za mało lub za dużo jak sprawdzic czy mechanior nabił za dużo czy nie dobił bo można sie po nim tego spodziewac.
Mam sporo pytań na temat chłodnictwa co I jak, czytam na ten temat troche, ale co fachowcy to fachowcy. Wiedza fachowca jest najcenniejsza.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa