Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › EXPERT RADZI
1 2 3 4 5 … 7 Dalej
  • alexa

Sprzedaż agregatu za granicę, a f-gazy

3 Odpowiedzi, 4320 Wyświetleń

nickolodeon

2019-10-07, 12:34:05
Nowy użytkownik
Witam forumowiczów !

Mam pytanie dosyć ważne dla mnie pytanie.

Zajmuję się dostawami materiałów na budowy we Francji. W zeszłym tygodniu klient zapytał się czy mogę dostarczyć agregaty wody lodowej (małej mocy - 30kW) na obiekt we Francji.

Myślałem o tym, aby zakupić urządzenia z Polskiej dystrybucji, sprzedać je klientowi (spółka zarejestrowana w UE) i wysłać do Francji , a klient w ramach podpisanej umowy serwisowej z firmą francuską (którą zweryfikowałem - posiada francuskie certyfikaty f-gaz) dokonałby montażu i następnie ta firma prowadziłaby serwis tych urządzeń.

Z tego co się dowiedziałem od producenta, kupując agregat celem odsprzedaży (udokumentowane fakturą) nie muszę posiadać f-gazów, jednak nie wiem co z wysyłką za granicę - czy muszę to gdzieś zgłosić, że nastąpiła taka wysyłka (wszystko udokumentowane fakturami i listami przewozowymi) ? Czy muszę posiadać jakąś dodatkową dokumentację w tym celu ?

Z góry dziękuję za odpowiedź Smile

Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-10-07, 14:44:02 przez nickolodeon.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2019-10-08, 06:22:52
Top użytkownik
... masz nip unijny ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

nickolodeon

2019-10-08, 09:59:25
Nowy użytkownik
Oczywiście - od wielu lat handluje na terenie UE - głównie były to materiały budowlane, basenowe, ciepłownicze i gazowe - pierwszy raz trafił mi się temat klimatyzacyjny i zastanawiam się jak to "ugryźć" Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa