Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprawność układu chłodzenia oleju

1 Odpowiedzi, 2025 Wyświetleń

jacek 64

2024-02-24, 10:40:47
Zaawansowany użytkownik
Chłodzenie oleju w obrabiarce. Zastanawiam się czy jestem w stanie zwiększyć sprawność układu chłodniczego. Czy należy zwiększyć jeszcze powierzchnię parownika – czyli spirali rur miedzianych ( na zdjęciu)  ? . Użyłem agregatu skraplającego Cubigell CMS34TB3M, zawór TES2 -40/+10 TZR skręcano-lutowany bez MOP  Dysza 03 do T/TE2 . Sam wykonałem parownik. Układ chłodzenia oleju w obrabiarkach szlifujących frezy. Wymagana stała temperatura oleju chłodzącego proces skrawania. Temperatura oleju ma być 23 st C.   plus minus jeden stopień.  Wanna z olejem ma rozmiar 30 cm wysokości (poziom oleju) Olej w wannie cały czas krąży w obiegu zamkniętym. Wanna  80 cm szerokości i 60 cm głębokości. Zanurzona w nim spirala z dwóch rur fi 12 mm każda po 11 kółek jak na zdjęciu. Razem około 24 metrów rury w dwóch równoległych obiegach. Dokonałem pomiarów na pracującym układzie. Podłączone Testo z sondą temperaturową na powrocie z parownika. Odczyt co 2 minuty : Ciśnienie , przegrzanie (K) , temperatura To. Umieściłem pomiary w tabeli.  W skrócie średnia z pomiarów to  ciśnienie ssania od 4,6 do 4,16 Bara, Przegrzanie  od 1,4 do 0,9  , Temperatura To od 1,9 st C do minus 4,8 st C . Temperatura oleju od 24 do 22 st C .  Czynnik R404

Załączone pliki Miniatury

.docx   Chłodzenie oleju - tabela pomiarów.docx (Rozmiar: 13.11 KB / Pobrań: 1)
  • Odpowiedz

Amfan

2024-02-26, 09:04:10
Top użytkownik
Co jeszcze chcesz ? działa ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa