jakie cisnienia powinny bys w agregacie chłodniczym na r 404 a , chodzi mi o ssanie i tłoczenie ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
jakie cisnienie r 404 a ???
12 Odpowiedzi, 27703 Wyświetleń
prawidłowe,a do tego na tłoczeniu wyższe niż na ssaniu.
Pozdrawiam
zależy w jakim układzie i kiedy zmierzysz. u mnie na r404a i sprężarce spiralnej średnio na lo jest 4,5 bar a na hi ok 21 bar
Witam
Na poważnie to ciśnienie ssania będzie takie jakię ustawimy w zależności od wymaganej temperatury parowania,a więc inne w urządzeniach mrożniczych i inne w "plusowych". Tłoczenie zaś może się zmieniać w zależności od temperatury na zewnątrz i również mamy na nie wpływ poprzez sterowanie pracą wentylatorów. Podaj konkretnie o jakie urządzenie chodzi. Pozdrawiam.
Ciśnienia powinny odpowiadać temperaturze czynnika chłodniczego z uwzględnieniem: przegrzania oraz oporów ,na odpowiednich rurociągach wymienionych w zapytaniu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2006-12-16, 16:48:00 przez AS.)
komora laboratoryjna ( +60 do -20 ) a na zegarach 1,3 ssanie i 14 tłoczenie. Czy to dopuszczalne wskazania ? Układ oczywiście na 404. Przy nastawie na -10 w komorze, przegrzanie 0*C, tzn :temp.ssącej -20 a parowanie -20*C. Nie wiem jeszcze co się będzie dziać jak dogrzeją komorę na 60*C ! W poniedziałek tam jadę ale co o tym sądzicie ? Pozdro .
Qba napisał(a):komora laboratoryjna ( +60 do -20 ) a na zegarach 1,3 ssanie i 14 tłoczenie. Czy to dopuszczalne wskazania ? Układ oczywiście na 404. Przy nastawie na -10 w komorze, przegrzanie 0*C, tzn :temp.ssącej -20 a parowanie -20*C. Nie wiem jeszcze co się będzie dziać jak dogrzeją komorę na 60*C ! W poniedziałek tam jadę ale co o tym sądzicie ? Pozdro .Wg moich danych, przy ciśnieniu ssania równym 1,3 bara, to temperatura odparowania wynosi -40*C. Aż. Chyba że masz manometry w Fahrenhaitach albo innych calach.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Shitashii: Przy 1,3 bara na 404 mamy -28 st. C
-40 st. C jest kolo 0,45 bara Wg moich danych
Alpak napisał(a):Shitashii: Przy 1,3 bara na 404 mamy -28 st. CPotwierdzam
Zachęcam do skorzystania z programu Solkane 6.1 można go pobrać z
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-01-26, 15:16:48 przez Dr Carrier.)
http://www.solvay-fluor.com/docroot/fluo...wnload.htm Fajny programik do symulacji i obliczania obiegu chłodniczego. Znając kilka zasad z teorii chłodnictwa może stać się dobrym narzędziem do symulacji pracy obiegu. Polecam
a ma ktoś polski program?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY