Masz rację że obliczenia do czegoś służą.Więcej się niewypowiadam bo niemam nic do dodania.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Ogrzanie sali 300m3
61 Odpowiedzi, 97781 Wyświetleń|
Witam!
Czy ktoś dokonał jakieś wstępnej kalkulacji wykonania takiej instalacji ? Wydaje mi się, że jak na salkę, która ma być w użyciu 2 razy na tydzien po 3 godziny rozwiązania o ktorych była tu mowa (centrale, nagrzewnice itd) mogą wyjść dość drogo zarówno inwestycyjnie jak i eksploatacyjnie. Zakładam, że sala ma być w ruchu również w zimę a co za tym idzie należy przewidzieć ze przy - 20 st na zewnątrz zapewnimy +20 w środku - klimatyzator więc nie będzie raczej dobrym źródłem ciepła zwłaszcza ze dla takich parametrów jego wydajność znacząco spada. Proponuję dokładnie określić zapotrzebowanie na ciepło dla tego pomieszczenia. 18 kW ???? - chyba troche za dużo - pomieszczenie zaizolowane 10 cm styr. Ile ścian zewnętrznych, jakie okna i z czego jest przegroda. Przypuszczam w takiej sali (o takich gabarytach) na np konferencji będzie sporo osób. Dla takiej sali napewno będzie sporo źródeł światła - halogeny ? - więc na starcie jest sporo zysków ciepła więc wykonanie bilansu jest dość istotnym elementem. Ostatecznie wydaje mi się, że warto rozważyc urządzenia które z definicji są do ogrzewania a nie do dogrzewania. Pozdrawiam.
3 sciany zewnętrzne jedna działowa ale z drugiej strony jest ciągle 15st max.
patusX słuchaj nie wiem czy puszki czy anemostaty. co proponujesz?? nagrzewnica wodna jak najbardziej wchodzi w grę bo na tym obiekcie jest już piec centralnego ogrzewania o zapasie mocy 20KW (chyba ktoś przewidział to ) Janox999 wymiary jak wyżej do tego 5 okien 2x1,50m drzwi 2x2m + wyjscie awaryjne 80x1,50 oświetlenie 1,5kW mocy świetlówek + 1kW halogenów dodam że sufit ma gównianą izolacje jak dla mnie, jest zrobione jest: sufit podwieszany, folia i 15 cm wełny (puch)
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
Witam!
Jak na moje oko to 12 kW to to jest max co dla tej sali trzeba (zalozylem już całkiem spory współczynnik izolacyjności tej sali - żeby dokładnie stwierdzic musiał bym mieć dokładnie opisane przegrody i czy okna są stare czy nowe itd) Miałem zapytać właśnie czy nie ma jakiegoś źródła ciepła... Jak jest kocioł z 20 kW nadwyżka czyli idealnie to co jest potrzbne wydaje mi się ze tradycyjne grzejniki będą najtańsze - pare grzejników plus troche rurek ew opomiarowanie tej salki. Co do prędkości nagrzewania pomieszczenia po okresie nieużytkowym cóż cudów nie ma troche czasu jest potrzebne żeby to nagrzać - dzień wcześniej np pod wieczór należało by podać ciepło na grzejniki. Ew przewymiarować je na tyle zeby dynamika nagrzewu była większa PS nagrzewnice wodną też trzeba podpiąc pod kocioł, po co płacic za elektryke wentylatora ? / szum ? Jaxon999 napisał(a):Witam!To wszystko zależy w jakim czasie chcesz podnieść temperaturę i o ile stopni. Później to wystarczy pokryć tylko straty.
wszystko nowe jest
sala ma utrzymywać 13 st w tygoniu, w ciągu spodkań 19-20.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
patusX napisał(a):to w tygodniu przechowywac beda owoceChyba nie bo owoce potrzebują jako ludzie innych warunków przechowalniczych.Zwłoki ludzi to nie owoce.Ty jako Moderator niepowinieneś z tego aspektu chłodnictwa drwić.Przedewszystkim kłania się lojalność zawodowa.Kurczak czy niebosczyk to element do prawidłowego przechowania w odpowiedniej Temperaturze.
patusX nie bądzż taki chamski i wszystko będzie ok Mam tobie przypomnieć chammstwo na forum? Chamstwo nie znaczy wiedza..
9x11=99m2 czyli 1080feet2, wysokość jest w tym przypadku standartowa 3m (9,5feet)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-22, 02:56:41 przez Bogdan_New_Jersey.)
Ogrzewanie przy tej powierzchni, izolacji, ilości świateł w klimacie umiarkowanym gdzie średnia temperatury waha się około -5oC (23oF) zimą i osób które tam będą przebywać (każdy człowiek oddaje ciepło) wystarcza 50-60 tyśBTU przepraszam nie potrafię tego przeliczyć na kilowaty które są używane w Polsce. Klimatyzacja 2,5tony czyli 30 tysBTU (proszę nie mylić BTU ogrzewania i klimatyzacji jest to całkiem cos innego) W tym rejonie którym ja żyje zastosowano by ogrzewanie nadmuchowe tak zwany Hot-Air ponieważ zwykłe grzejnik mają naturalną cyrkulacje powietrza i zagrzanie tej powierzchni zajmie dużo czasu, przy ogrzewaniu nadmuchowym ten proces zajmie mniej czasu. Będzie bardziej ekonomiczny. Ja bym użył w tym przypadku jednostkę wewnętrzną (air handler) z zamontowaną nagrzewnicą wodną (coil) temperatura wody na nagrzewnicy powinna być 70-80oC 160-180oF jeżeli jest piec na wodę warto jest użyć go, spadną nam koszty montażu nowego systemu Kanały (air duct) powinny być zaizolowane z zewnątrz izolacją o grubości 3 cale na całej długości i na pierwszych pięciu stopach wewnątrz (czarna sztywna izolacja) żeby wyciszyć prace systemu, co trzy metry powinna odchodzić ta rura 8cali (kanał) okrągła na zewnątrz pomieszczenia na lewą i prawa stronę mówimy o ścianie 11m czyli mamy 6 kratek wylotowych. Po środku tego pomieszczenia trzeba zamontować cztery powroty o wielkości 8cali lub jeden centralny o wielkości 16cali. Wszystkie kratki (te wyloty) montujemy na suficie , sufit podwieszany jest do tego idealną sprawą. Przy rozłożeniu w ten sposób kratek w tym pomieszczeniu powietrze zostanie w prowadzone w ruch nie odczuwalny dla osób tam przebywających. Nie używajcie żadnych kurtyn powietrznych one służą dobrze ale w innych miejscach a nie w sali konferencyjnej Gwarantuje Ci ze ten system będzie bardzo cichy i ekonomiczny a mamy w jednym systemie klimatyzacje centralną i ogrzewanie Przepraszam jeżeli użyłem błędnych pojęć w języku Polski specjalnie używałem również pojęć angielskich dla sprawdzenia mnie.
R-40 no bez przesady . Przecież wiadomo że patusX zażartował a jak będziemy się tak łapać za słówka to będzie zawsze wojna
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Bogdan_New_Jersey – napisał
„….wystarcza 50-60 tyśBTU przepraszam nie potrafię tego przeliczyć na kilowaty które są używane w Polsce Klimatyzacja 2,5 tony czyli 30 tysBTU(proszę nie mylić BTU ogrzewania i klimatyzacji jest to całkiem coś innego)” Czy mógłbyś trochę szerzej to opisać bo w Polsce 2,5 tony oznacza 2500kg W jaki sposób się to równoważy z 30 tys. Btu [Btu] jest jednostką ciepła tak samo jak[J] (Dżul) 1Btu=1055J Czym się różni Btu w ogrzewaniu od Btu w klimatyzacji ? Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku odnosimy się do ciepła. 50-60 tys.Btu odpowiada 14,65-17,58kW
Amerykanie używają tych "ton" jako jednostki wydajności. Chodzi tu, z tego co kojarzę, o moc potrzebną do zmiany np 2,5 tony wody o jeden stopień w jednostce czasu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
jeśli chcecie bez problemu przeliczać Amerykańskie jednostki na Europejskie zajrzyjcie na stronę 539 Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze-tam są przeliczenia wszystkich możliwych jednostek .
Remik napisał(a):Bogdan_New_Jersey – napisałNa początku przepraszam Was jeżeli nie będę używał Polskiego technicznego języka używanej w klimatyzacj i ogrzewaniu, ale naprawdę nie znam go, jeżeli nie potrafię czegoś przetłumaczyć napisze to w języku angielskim. BTU dzieli się przez 12 czyli jeżeli mamy 12tysBTU podzielimy na 12 wychodzi nam jedna Tona Jak zauważyliście przy wszystkich rodzajach klimatyzacjach używanych do schłodzenia danego pomieszczenia nieważne czy sklepu, fabryki czy domu na wszystkich modelach jest zawsze podany numer (model systemu) nieważne czy jest to jednostka wewnętrzna (Air Handler również używana jest nazwa Fan Coil) czy zewnętrzną (Air Conditioner) np: N2A424CKA100 lub DFC2A309J1A1 przy pierwszym (24) numerze mamy do czynienia z jednostką 2tonową przy drugim (09) z jednostką 0,75tony. Cyfra przed oznaczeniem mocy w pierwszym przypadku 4 w drugim 3 oznacza energooszczędność 4=14seer 3=13seer czym większa cyfra tym system bardziej energooszczędny niektóre firmy podają trzy cyfrowy numer BTU przy systemach pomiędzy 1.5 tony (018tysBTU) do 5 ton 060tysBTU a przed tym numerem dopiero cyfrę ile to ma seer często jest taki przypadek ze mamy na przykład 6036 było to odczytywane jako 3 tonu 10 seer a naprawdę jest 3 tony 16 seer ale ten problem jest tylko przy systemach domowych pomiędzy 1,5tony do 5ton tak zwane systemy domowe (Residential). Przy systemach dużych (rooftop), dla fabryk czy hipermarketów (Commercial) ten numer jest zawsze trzy cyfrowy 090tysBTU = 7.5 tony 180tysBTU = 15ton Shitashii napisał(a):Amerykanie używają tych "ton" jako jednostki wydajności. Chodzi tu, z tego co kojarzę, o moc potrzebną do zmiany np 2,5 tony wody o jeden stopień w jednostce czasu.Mnie tutaj uczyli ze jest to jedna tona prawdziwego lodu potrzebna do schłodzenia danej powierzchni. Ale na to są różne teorie Jest takie prawo że wszystkie firmy które produkują systemy do klimatyzacji muszą produkować BTU podzielne przez trzy. Mądre prawo Jeżeli miałem cały system firmy Trane i zepsuł mi się conditioner a air handler jest dobry 42tys BTU 3,5tony mogę zamontować teraz sobie conditioner Carrier 3,5tony Żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał, ja mówię o systemie splisystem duży ale jak wy to nazywacie kanałówka np conditioner 4 tony i air handler 4 tony. KOLEGA REMIK dobrze napisał BTU jest zawsze BTU ale inaczej go sie przelicza do klimatyzacji i ogrzewania, nie mówimy teraz o pompie ciepła (Heat Pump) inny temat, do schłodzenia np 500sq feet ( przepraszam ale stóp głupio brzmi) potrzebujemy 12tysBTU czyli 1tone ale zeby ją zagrzać potrzebujemy 25tysBTU. w standardzie 1 tona klimatyzacji jest równa 25tysBTU ogrzewania Może spotkaliście sie kiedyś z piecem gazowym nadmuchowym ta kanałówka w środku tam zawsze pisze ile on ma BTU i jeżeli weźmiemy jakiś katalog to pisze ze do tego pieca można zamontować parownik (coil) od mocy X do mocy Y np: Firma Tempstar piec T9MPV100J20D 100BTU Cooling capacity 3-5ton prawidłowo do tego pieca powinna być zamontowana coil 4 tony ale może ten system przeznaczony jest na piwnice wykończona i bardziej go trzeba grzać niż chłodzić, piwnice zawsze sa zimniejsze. Lub jest to system na pomieszczenie gdzie zawsze przebywa np 30 osób a jedna osoba oddaje zawsze 600BTU/h czyli 30x600=18tysBTU wiec trzeba dać większą klimatyzacje o 1,5 ton. Wracając do Pompy Ciepła (Heat Pump) ogrzewanie wylicza sie przez BTU klimatyzacji czyli jeżeli mamy powierzchnie 1000sq feet potrzebujemy 2 tony klimatyzacji czyli 24tysBTU. pompa ciepła jest to tak naprawdę klimatyzacja tylko ze zimą można powiedzieć ze włączamy ja w druga stronę. Trzeba pamietać ze przy uzyciu pomp ciepla ich BTU ogrzewania spada w raz ze spadkiem temperatury na zewnątrz. Poniżej temperatury -15oC pompy ciepla są nieekonomiczne np: Tempstar heat pump ED*4X24B** przy temperaturze na zewnątrz 47oF BTU jest 24tysBTU ale juz przy temperaturze 17oF jest tylko 15tysBTU ZAWARTE TUTAJ PRZELICZENIA SA WSTEPNE NA MOJ REJON KLIMAT UMIARKOWANY. ZASZE TRZEBA JESZCZE WYLICZYC NP: ILE JEST OKIEN JAKIE SA TE OKNA ILE BEDZIE OSOB PRZEBYWALO W TYM POMIESZCZENIU JAKA JEST IZOLACJA, WYSOKOŚĆ POMIESZCZENIA itp. A czy bym mógł prosić jak w Polsce się oblicza potrzebną moc do schłodzenia te KW taka ciekawostka żeby uzyskać 1seer więcej z air conditioner to trzeba zamontować coil o 0.5 tony większą niż conditioner i zamontować fan ten wiatrak z silnikiem variable speed zapraszam na forum na temat Superheat Subcooling http://forum.info-klimatyzacja.pl/index....wtopic=253
Dla mnie system kanałowy wyglada np: tak w uproszczeniu
![]() ![]() pisze to bo jak zobaczylem sytem kanalowy na polskiej stronie to sie troche zdziwiłem.
zobaczyłem takie urządzenie i sie zastanawiam czy tylko 4 rury sa i to jest system kanałowy
http://www.klima-therm.pl/pl/produkty/do.../art9.html
To jest typowy ukaład kanałowy stosowany w naszym kraju
Są oczywiście większe i mniejsze urządzenia
Przykładowa kanałówka u nas
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-26, 16:37:46 przez Bogdan_New_Jersey.)
ogrzewanie i klimatyzacja w jednym zdjecie panoramiczne całego strychu rury giętkie w wiekszosci są umieszczone z tyłu za kanałem ![]() fotka w pełnej rozdzielczosci
U nas w Ameryce... :lol:
jeżeli chciałeś się pochwalić jak to jest pro w hameryce to trzeba było choć wybrać instalację bez łapania rur na opaski kablowe, z zaizolowanymi rurami, a odpływy robicie z małych średnic podwójnie bo taniej
![]() nie wiem jak wy ale my nie zasiskamy opasek kablowych na izloacji. fosgen napisał(a):U nas w Ameryce... :lol:Przepraszam za wpis osoby fosgen bo tak naprawdę niewiadomo czy on mieszka w hameryce Ja nie użyłem słowa ameryka Ja napisałem w tym rejonie gdzie ja pracuje jak to wygląda Nie chcę żebyście to odbierali ze ja niby tu a wy tam Nie nawidze czegoś takiego jak ktoś sie chwali a nie ma pojęcia liczy sie to co sie ma w głowie I zapewniam Was że dużo z Was ma o wiele lepsze pojęcie i doświadczenie od niby fachowców mieszkających w tym rejonie co ja. Chciałem Wam przedstawić jak to tutaj wygląda tylko dla waszej informacji bo zdaje sobie sprawę że tak jak ja nigdy tego nie widziałem w POLSCE to wy nie widzieliście tego tutaj. Forum jest po to aby wymienić swoje zdanie opinie i poglądy. HVAC napisał(a):jeżeli chciałeś się pochwalić jak to jest pro w hameryce to trzeba było choć wybrać instalację bez łapania rur na opaski kablowe, z zaizolowanymi rurami, a odpływy robicie z małych średnic podwójnie bo taniejTen system jest zrobiony według kodów jakie obowiązują w tym stanie New Jersey. Muszą być dwa odpływ drugi jest zabezpieczający, jeżeli pierwszy sie zatka włącza sie drugi który również informuje właściciela budynku ze pierwszy odpływ sie zatkał rura średnica 3/4cala zamiast drugiej rury mozna uzyć wyłącznika który montuje się w misce pod piecem a co zamiast opasek uzywacie tape? Jak tutaj zaczyna się robotę trzeba wziąć pozwolenie na wykonanie sytemu Na koniec przychodzi trzech inspektorów budowlany elektryczny i hydrauliczny od tego roku wprowadzany jest nowy inspektor techniczny.
Pytanie do HVAC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-27, 02:53:06 przez Bogdan_New_Jersey.)
gdzie mieszkasz? bo Twój nick mnie zainteresował
Nie wiem o co wam chodzi bo kolega Bogdan przedstawił jak to jest zmontowane w ameryce . Widziałem jak firmy w polsce tez montują kanały na opaski elastyczne i cienkie odpływy. Niewiem czy to jest dobrze zrobione i będzie sie prawidłowo spisywało czy nie . Kolega opisał jjest u niego to robione a wy jemu to wytykacie , może zazdrścicie że nie jestescie na jego miejscu. Myslę że uwaga była torchę nie na miejscu
Byniom masz rację.A tak apropo lepiej jest jak to działa ,a nie jak wygląda.A opaski to nierzadkość .
hej panowie
ja już wszystko wiem (co do tego temetu) dzięki za podpowiedzi i sugestie temat uważam za zamknięty pozdrawiam
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
) ![[Obrazek: hvac_duct_system.jpg]](http://southernairehvac.com/images/hvac_duct_system.jpg)
![[Obrazek: duct_cleaning.jpg]](http://www.perfecthomecare.ca/image/duct_cleaning.jpg)
![[Obrazek: super_male.jpg]](http://mshvac.bbpol.com/foto/super_male.jpg)